Totalna metamorfoza – tak w skrócie można podsumować przemianę białej kostki – typowego, polskiego domu jednorodzinnego z lat 70 ubiegłego wieku w atrakcyjną wizualnie, a przede wszystkim sporo większą Czarną Kostkę. Dokonali jej architekci  Kuba Woźniczka i Rafał Specylak z Kameleonlab. Projekt zdobył nagrodę w międzynarodowym konkursie 20+10+X WORLD ARCHITECTURE.

Dom znajduje się we Wrocławiu. Mała liczba okien od frontu zgodnie z życzeniami klienta czyni go trochę niedostępnym. Za to od strony ogrodu budowla „otwiera się” na światło i przestrzeń za sprawą dużych okien i tarasu z ażurową, stalową konstrukcją. Elewacja domu to drewno pomalowane na czarno, z wyjątkami dla bieli w okolicach tarasu i wejścia. Czarna Kostka – Black Cube zachwyca doskonałą formą i dopasowaniem do otoczenia. Jest pięknie!  Zobaczcie!