Uwielbiam Wielkanoc! I w związku z tym mam dla Was małe, świąteczne DIY. Rzeżucha w skorupkach od jaj! Pomysł prosty jak drut, do zrobienia w 10 minut, a efekt dość ciekawy. Zaczynamy!

Co będzie potrzebne?

  • paczuszka nasion rzeżuchy
  • skorupki od jajek (z jaj robimy pyszny omlet albo Pavlovą, co kto woli)
  • wata (jeśli nie macie jej akurat pod ręką wystarczą płatki kosmetyczne albo lignina)
  • trochę wody

rzezucha-Wielkanoc-6

Jak zasadzić rzeżuchę w skorupkach od jaj?

Jaja rozbijamy, skorupki myjemy i suszymy. Wkładamy do nich odrobinę nasączonej wodą waty. Wysypujemy trochę ziarenek rzeżuchy (nie za dużo, nie za mało). Całość podlewamy codziennie. Po 6 dniach w skorupkach powinien wyrosnąć nam całkiem niezły rzeżuchowy busz.

rzezucha-Wielkanoc-8

PS. Skorupki można oczywiście pomalować na ulubiony kolor. Mnie akurat zależało na „naturalnym” efekcie, więc nie robiłam z nimi nic. Trochę nasion, wody, kilka dni i hop siup ozdoba wielkanocnego stołu gotowa!