Uwielbiam Wielkanoc! I w związku z tym mam dla Was małe, świąteczne DIY. Rzeżucha w skorupkach od jaj! Pomysł prosty jak drut, do zrobienia w 10 minut, a efekt dość ciekawy. Zaczynamy!
Co będzie potrzebne?
- paczuszka nasion rzeżuchy
- skorupki od jajek (z jaj robimy pyszny omlet albo Pavlovą, co kto woli)
- wata (jeśli nie macie jej akurat pod ręką wystarczą płatki kosmetyczne albo lignina)
- trochę wody
Jak zasadzić rzeżuchę w skorupkach od jaj?
Jaja rozbijamy, skorupki myjemy i suszymy. Wkładamy do nich odrobinę nasączonej wodą waty. Wysypujemy trochę ziarenek rzeżuchy (nie za dużo, nie za mało). Całość podlewamy codziennie. Po 6 dniach w skorupkach powinien wyrosnąć nam całkiem niezły rzeżuchowy busz.
PS. Skorupki można oczywiście pomalować na ulubiony kolor. Mnie akurat zależało na „naturalnym” efekcie, więc nie robiłam z nimi nic. Trochę nasion, wody, kilka dni i hop siup ozdoba wielkanocnego stołu gotowa!
fajny pomysl, pozdrawiam
No i pięknie wyszło
p.s. rózowy pozdrawia różowego